top of page
Girl riding a bike in the city. Back vie

Vrij om je grenzen aan te geven

Een traject waarin je leert om op een zachte én heldere manier je grenzen aan te geven. Zowel aan jezelf als aan anderen. Een traject waarin je leert om sneller te voelen wanneer je grens overschreden is. Om te voelen wat je nodig hebt en dat duidelijk te maken aan anderen, op een manier die bij je past.

En bovenal: om je vrijer te voelen en minder geremd in interactie te gaan met je omgeving.

Twee maanden lang gaan we samen op pad tijdens online sessies en live ontmoetingen met voldoende tussentijdse opdrachten om wat je inzichten toe te passen en te integreren.

Voor wie?

 • Je hebt de neiging om meer met anderen rekening te houden dan met je eigen behoeften.

 • Je voelt vaak pas later (of te laat) aan dat je het helemaal niet eens bent met iets waarmee je eerder zelf hebt ingestemd.

 • Je voelt je schuldig als je 'nee' zegt, of het geeft je stress.

 • Je kan je grenzen duidelijk maken, maar vaak op zo'n emotionele manier of met zoveel spanning dat anderen er heftig of ongemakkelijk op reageren.

 • Je hebt niet geleerd hoe je je grenzen kan aangeven, op een manier die bij je past.

Herken je je in minstens één van deze omschrijvingen? Dan is dit traject ontworpen voor jou.

Voor wie?

 • Je vindt het moeilijk om 'nee' te zeggen of om te stoppen met iets, zoals bijvoorbeeld werken of voor anderen zorgen.

 • Je wacht lang voor je je grens aangeeft, zodat het nog moeilijker wordt om dat te doen.

 • Je voelt je schuldig als je 'nee' zegt, of het geeft je stress.

 • Je voelt pas later aan dat je te lang bent doorgegaan of je je grens hebt laten overschrijden.

 • Je kan je grenzen duidelijk maken, maar vaak met zoveel emoties of spanning dat anderen er heftig of ongemakkelijk op reageren.

 • Je bent hoogsensitief; je stemt voortdurend af op de emoties en stemmingen van anderen en verliest jezelf in contact met hen.

 • Je bent introvert; je weet meestal achteraf wat je had willen zeggen, als je er rustig over hebt kunnen nadenken, maar dan is het te laat of vind je het moeilijk om erop terug te komen.

Herken je je in minstens één van deze omschrijvingen? Dan is dit traject ontworpen voor jou.

Ook belangrijk: je bent bereid het volle commitment aan te gaan, d.w.z. om alle sessies te volgen, om tussendoor de opdrachten te doen, om je ervaringen te delen met de mensen in je groep. Uiteraard kies je zelf wat je deelt en wat niet. We zoeken een balans tussen je comfortabel voelen en delen want net het leren communiceren vanuit je kwetsbaarheid is één van de basics die we trainen.

Twijfel je of dit traject iets voor jou is? Vraag een kennismakingsgesprek via een mail naar klaartje@touchground.info

Wat haal je eruit?

 • Je voelt sneller aan wanneer je grens bereikt is.

 • Je voelt je vrijer bij het aangeven van je grenzen en je geeft ze op een manier waar je jezelf goed bij voelt.

 • Je krijgt verhelderende inzichten in waarom je het moeilijk vindt je grenzen te voelen en/ of te geven.

 • Je ontwikkelt een krachtig bewustzijn van waaruit je open en mild naar jezelf kan kijken.

 • Je kan jezelf beter begrenzen: je kan steeds beter tegen jezelf 'stop' zeggen als het genoeg is, ook al is dat lastig.

 • Doorheen het traject krijg je duidelijke tools die je kan inschakelen wanneer je het moeilijk krijgt om je grenzen te benoemen.

No miracles…: Yep, het zal af en toe lastig zijn en veel kans dat grenzen een spannend issue voor je blijven: je hebt jarenlang strategieën ontwikkeld om met dit thema om te gaan en dat krijg je niet in 1,2,3 gekeerd. Vandaar ook dat er voor de laatste sessie meer tussentijd is zodat je volop kan oefenen en die ervaringen in de laatste sessie kan bespreken. Gun jezelf de tijd om ontwikkeling te ervaren.

Klaartje-20200901_1299'bw.JPG

Hallo!

Ik ben Klaartje, bezieler van Touch Ground, een plek voor iedereen die meer innerlijke rust en mentale veerkracht wil opbouwen. Ik geef voornamelijk loopbaanbegeleiding en stress- en burnoutcoaching. Daarnaast begeleid ik graag mensen op momenten dat het leven vastloopt, om terug beweging te brengen in wat vast zit en vrijere keuzes te kunnen maken.

Door mijn jarenlange praktijkervaring weet ik dat moeite met grenzen voelen en geven, heel uiteenlopende oorzaken kan hebben. Daarom werk ik in dit traject interactief met kleine groepen, zodat we kunnen inzoomen op die diepere laag. Want als we die niet aanraken, kan ik je 100 tips and tricks geven maar zullen die niet werken omdat je innerlijke systeem het niet toestaat. 

Grenzen hoeven niet hard te zijn; integendeel, ze creëren kunnen verbinding creëren: ze geven jou of de ander simpelweg informatie over wat oké is en wat niet, ze zorgen ervoor dat we ons goed voelen bij elkaar.

Vanuit de individuele coachings verzamelde ik voor dit traject de tools en inzichten die werkelijk een verschil maken voor mensen. Ik geef ook enkel door wat ik zelf als waardevol heb ervaren. Ik had het vroeger vaak moeilijk om te voelen wanneer ik mijn grenzen overschreed of liet overschrijden. Ik wou anderen niet teleurstellen en onbewust was ik op zoek naar bevestiging. 

Intussen heb ik geleerd anders met mijn grenzen om te gaan waardoor ik veel beter kan en durf te reageren op vragen en eisen. Waardoor ik mezelf ook kan terugfluiten als het genoeg is geweest. Die basisrust, die laat ik je héél graag ontdekken.

 

Het voelt zo zalig als je je vrij voelt om nee te zeggen. Om stop te zeggen. Dat geeft zoveel ruimte aan wat echt belangrijk is. Ruimte voor dingen waar je blij van wordt. Die ruimte gun ik je van ganser harte.

Welkom in dit traject!

Klaartje

Daring to set boundaries is about having the courage to love ourselves, even when we risk disappointing others.

Brené Brown

Very accurate and eye opening from the very beginning. Klaartje supports the sessions with scientific proofs/explanations. I also had the opportunity to try equi-coaching with her and the experience blew my mind.

O.C., cliënt stress- en burn-outcoaching

Getuigenissen

'Mijn werk voelt lichter, ik ga terug liever werken. En dat was voor mij ook het ultieme doel van de loopbaanbegeleiding.

Klaartje weet heel goed naar de kern van het obstakel te gaan. Daardoor wordt er diepgaand werk verricht.'

I.W., cliënt loopbaancoaching

'Ik heb door de sessies mijn leven weer op de rails kunnen zetten, heb echt het gevoel dat mijn leven nu anders is, hoewel ik er niet zo heel veel voor hoefde te veranderen. Het is vooral vanbinnen, hoe ik over de dingen denk, dat veranderd is.'

M.N., cliënt stress- en burn-outcoaching

Hoe werkt het?

Het traject is onderverdeeld in 6 sessies.

Ik gebruik een mix van concrete opdrachten en onderbouwde informatie. Werken aan je ontwikkeling hoeft niet continu zwaar of ernstig te zijn dus ik integreer graag humor en lichtheid. 

- 4 online sessies met een vaste groep van max. vier mensen. Je krijgt vooraf een link voor de sessie.

Met deze mensen ga je samen op pad. Ik ben ervan overtuigd dat dit veilige kader een surplus biedt ten opzichte van een een individuele begeleiding. Je herkent struggles en komt sneller tot inzichten. Ik waak erover dat we to the point blijven, elkaar niet beoordelen of ongevraagd advies geven maar wel ondersteunen en inspireren.

- 1 'live' sessie waarbij je samen met andere deelnemers naar mijn praktijk in Hove komt (indien nodig wegens Covid 19 maken we hier een wandelsessie van in regio Hove-Kontich

- 1 live sessie met mij alleen in Hove

Tussen de sessies door krijg je opdrachten om nieuwe inzichten te integreren en te exploreren hoe je omgeving daarop reageert.

Je ontvangt voor de start van het traject via de post een werkboekje met de belangrijkste info en opdrachten. Ik vertrek vanuit een basisprogramma en pas me aan aan de noden van de mensen in de groep. Ik creëer soms ook tussendoor audio's met oefeningen, helemaal afgestemd op de groep.

In het najaar van 2021 start er een nieuwe groep.

Zin om deel te nemen? Meld je alvast aan met een mailtje naar klaartje@touchground.info

Sessie 1 (online)Hier leer je om je grenzen te voelen, om met je aandacht naar binnen te gaan en bij jezelf te blijven, ook als je in contact bent met anderen. We staan stil bij wat je nog tegenhoudt om je grenzen te geven, je wordt je bewuster van je eigen belemmerende gedachten en hoe je daar speelser kan mee omgaan. Je oefent jezelf in het stellen van vier magische vragen die je anders laten kijken naar je huidige gedrag.

Sessie 2 (online) draait om het ontwikkelen van een krachtig bewustzijn en hoe je grenzen aan jezelf kan geven. Wat maakt eigenlijk dat je blijft doorwerken als het eigenlijk al lang meer dan genoeg is? Dat je blijft gaan als je lichaam je signaleert dat het uitgeput is? Dat je geen tijd maakt voor rust, ontspanning of iets wat je energie geeft? Dat is bij iedereen anders en in deze sessie ervaar je wat er bij jou speelt en hoe je daar anders mee kan omgaan.

In sessie 3 (online) leer je grenzen aan anderen te geven op een manier waarbij je jezelf én de ander respecteert. Je leert hoe een zorgvuldige woordkeuze en mindset een grote invloed heeft op je boodschap én de reactie die je krijgt.

Sessie 4 doen we in groepjes van twee. Hier ga je samen concreet aan de slag met speelse oefeningen. Je kan zelf in een veilige setting ervaren hoe het is om grenzen te geven én ze te krijgen. Je kan elkaar meteen feedback geven.

In de individuele sessie 5 zoomen we in op de dieper liggende lagen zodat je nog beter beseft waarom grenzen geven zo'n issue voor je is en hoe je in het nu met je kwetsbaarheid kan omgaan.

Surprise! Als je wil, kan je sessie 4 en 5 in coachings met paarden doen. Paarden zijn meesters in het aangeven van grenzen, ze zijn dus een geweldige bron van inspiratie voor dit traject. Anderzijds geven ze jouw haarscherpe feedback over jouw kwaliteiten en valkuilen bij het geven van grenzen. Aan jou de keuze!

Vóór sessie 6 (online) nemen we voldoende tijd zodat je in real life volop kan experimenteren met je nieuwe inzichten. Je krijgt de kans om moeilijke situaties te bespreken en voorbeelden te geven van waar het goed ging. Zo inspireren we elkaar, dat is de meerwaarde van dit traject in een kleine, veilige groep. 

Prijs

Voor de 6 sessies en een begeleidend werkboek: 350 euro.

Heb je nog vragen? Stuur gerust een mailtje naar klaartje@touchground.info en vraag een vrijblijvend telefonisch gesprek. 

Schrijf je in

voor het traject 'Vrij om je grenzen aan te geven'

Selecteer een optie

Bedankt voor je inschrijving!

bottom of page