top of page

WAT ZEGT HET PAARD OVER JOU?

 

Wil je je innerlijke kracht ontdekken en ontplooien? Stilstaan bij hoe jij je leven richting geeft?

Of wil je groeien in leiderschap van je gezin of je team?

Interactie met paarden inspireert je in het ontdekken van je innerlijke kracht; deze kuddedieren tonen je wanneer jij werkelijk van betekenis bent. Ze nodigen je uit om je kwaliteiten in te zetten in het hier en nu, wijzen je op je valkuilen en geven telkens weer nieuwe groeikansen.

Wat maakt werken met paarden rond innerlijke kracht en leiderschap zo verrijkend?

​​

  • De interactie met paarden vraagt om een heldere lichaamstaal, hier en nu, geen tijd om te piekeren over wat je misschien eens zal doen. 

  • Paarden doen niet wat jij van hen verwacht, maar volgen de principes en prioriteiten van de kudde. Ze zijn niet uit op jouw goedkeuring, kennen jouw vraag/verhaal niet en hun feedback is glashelder.

  • Bij paarden kan je leiderschap niet afdwingen. Ze zijn gevoelig voor mentale en emotionele balans, voor innerlijke kracht maar niet voor macht. 'Macht' is een begrip dat ze niet kennen. Ze accepteren leiderschap dat zich aanpast aan de context, dat klopt met wie jij bent en met wie zij zijn. Dominantie is soms de enige vorm van kracht die we kennen, maar is in een kudde vaak juist een teken van zwakte. 

  • Als je naar een kudde kijkt, zie je hen continu bewegen, zich ordenen en herordenen voor voedsel, voor ruimte en voor veiligheid. Elk paard weet daarbij exact wat z’n plek in de kudde is. Als er een nieuw paard bijkomt, maar ook als er een nieuwe mens bijkomt, gaat het paard onderzoeken hoe het met ons een minikudde kan vormen. Net als in de ‘echte’ kudde zal het daarbij uitgaan van z’n behoefte aan veiligheid en duidelijkheid. Voor het voortbestaan van de kudde is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een duidelijke ordening is, zodat er niet elke keer een gevecht moet zijn over wie er eerst mag eten want dat is energieverlies. Paarden willen ook dat de kudde compleet is. Het zal zijn of haar omgeving voortdurend scannen om te zien of iedereen er nog is en of het zelf niet afgedwaald is.

Door de gevoeligheid van paarden voor heelheid en ordening, door hun reflex om te onderzoeken hoe ze verbinding met ons kunnen maken, geven ze ons via hun lichaamstaal informatie over onze eigen heelheid, bijvoorbeeld de heelheid van onze innerlijke wereld én over hoe we functioneren in onze systemen, in onze kuddes; functioneren we bijvoorbeeld vanuit onze eigen plek? 

Vijf dimensies

 

(Persoonlijk) leiderschap is geen statisch gegeven maar een dynamische balans van meerdere kwaliteiten die paardencoach Linda Kohanov heeft ondergebracht in vijf 'rollen': de leider, de schildwacht, de compagnon, de dominante en het roofdier. Elke rol staat voor een aantal leiderschapskwaliteiten én valkuilen. Wanneer we ons identificeren met één rol ontstaat er disbalans die voor iedereen in het systeem belastend is. Het komt erop aan je bewust te worden van je kwaliteiten, te ontdekken welke essentiële dimensies van leiderschap nog onderbelicht zijn en deze gebalanceerd in de praktijk om te zetten. Hoe geef je bijvoorbeeld je grenzen aan zonder je band met de ander te verliezen? Hoe ga je om met conflicten in je team? Hoe ga je om met dominante mensen; hoe laat je hen hun kracht constructief inzetten?

Verloop

Zowel de coaching als de workshops starten met een verkennend gesprek over jou en je parcours, je wensen, je struggles. Buiten starten we met eenvoudige, speelse oefeningen rond lichaamsbewustzijn. Je maakt vervolgens kennis met de verschillende dimensies van leiderschap via beknopte 'theorie', afgewisseld met ervaringsmomenten waarbij je met elkaar of met mij oefent. Met deze bagage trekken we naar de paarden waarbij je met een paard gaat wandelen aan een touw of los in een afgebakende ruimte in interactie gaat met het paard.  We staan stil bij de transfer van deze ervaringen naar andere domeinen zoals je werksituatie, gezin en relaties in het algemeen. 

Ervaring met paarden is niet nodig. We werken steeds naast het paard. Mensen die bang zijn voor paarden krijgen langzaam aan de tijd om te wennen aan de nabijheid van de dieren. Je kan op elk moment beslissen hoe ver of dicht je bij de paarden wil staan.

 

Inspiratie

 

Deze workshops en coaching zijn o.a. geïnspireerd door het werk van Linda Kohanov, auteur van o.a.  ‘The Power of the Herd’ en ‘The Five Roles of a Master Herder’. Zij onderzocht hoe de efficiënte structuur van een paardenkudde mensen kan inspireren bij het ontwikkelen van verfijnde sociale vaardigheden in complexe organisaties als bedrijven en gezinssituaties. Daarnaast heeft ze ook beschreven hoe nomadische herders het voor elkaar krijgen om grote kuddes graseters doorheen risicovolle gebieden te loodsen. Welke kwaliteiten zetten zij daar voor in? Het gaat hier om oeroude wijsheid uit nomadische beschavingen die de mens vergeten lijkt te zijn. Toch kan iedereen die kwaliteiten in zichzelf wakker maken.

bottom of page